Holsted-Holsted By - operatør: HDJ

Ved en gennemgang af jernbaneloven af 27. maj 1908 finder man under et af punkterne en privat jernbane mellem Holsted og Holsted By. Holsted (stationsby) havde allerede en jernbaneforbindelse da den ligger på strækningen mellem Bramminge og Lunderskov. Derimod var den oprindlige Holsted by nu kommet lidt bag af dansen og ønskede at ændre på dette forhold. Det hele bliver lidt kompliceret af at der rent faktisk er tale om to forskellige baneanlæg der på et tidspunkt smelter sammen.

Donslund Jernbanen
På et ikke nærmere defineret tidspunkt omkring år 1900 dukker der tanker op omkring en jernbane mellem Rødding og Bindeballe. Denne bane skulle gå via Hjerting, Føvling, Holsted, Hovborg, Donslund, Vorbasse og til Bindeballe. Ser man på denne linieføring er det tydeligt at der er tale om en slags "Kringelbane " der i bedste amtsbanestil skal forbinde så mange byer i oplandet som muligt med blandt andet Statsbanerne. Det er dag også hurtigt klar at en sådan bane ikke vinder den fornødne opbakning og tilbage bliver den beskedne strækning på 3 kilometer mellem Holsted Stationsby og Holsted.

Holstedbanen:
Som nævnt kommer banen på jernbaneloven af 27. maj 1908 og det er hensigten at staten skal yde et bidrag på 40 procent af anlægsudgifterne. Der bliver dog aldrig udstedt en koncession til denne bane men man når dog såvidt at der anlægges en ekspropriationsprotokol som dog aldrig kommer i brug. Kommissarius for Jylland har en del kommunikation omkring banen i årene 1914 til 1928 hvor den endligt opgives. Det må formodes at det først og fremmest er spørgsmålet om at rejse den nødvendige kapital der er problemet.

Vigtige stamdata for Holsted-Holsted By


Jernbanens længde i km 3,5
Optaget på JernbanelovJernbaneloven af 27. maj 1908 - LOV nr 156
BaneforkortelseHDJ
Statstilskud i %40 %
Dato for KoncessionIkke tildelt
Jernbanen åbnetIkke anlagt
Persontrafik nedlagtIkke anlagt
Godstrafik nedlagtIkke anlagt
Jernbanen nedlagtIkke anlagt
SportypeEnkeltsporet
Sporvidde1.435 mm
El driftNej

Litteratur for: Holsted-Holsted By

>> Husk at støtte de hårdarbejdende forfattere, som bruger meget tid på at sikre vores danske jernbanehistorie. <<

Midtjyske jernbaner
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Midtjyske jernbaner
Niels Jensen
1979
116
København
J. Fr. Clausen
87-11-03904-3