Hjælpen til Sønderjylland


Hjælpen til Sønderjylland
Bogtitel
Forfatter
Udgivelsesår
Sidetal
Udgivelsessted
Forlag
ISBN
Hjælpen til Sønderjylland
Niels Jensen
2023
238

Forlaget Frydenlund A/S
9788772166810

Da Danmark i 1920 overtog Nordslesvig fra Preussen, var det en nedslidt og mishandlet landsdel både menneskeligt og materielt. Fire års verdenskrig havde sat dybe spor.

Det blev dyrt. Det kostede milliarder af nutidskroner at opbygge Sønderjylland. Nordslesvig var infrastrukturelt et fallitbo. Landsdelen var slidt ned af den preussiske fortyskningspolitik og 1. Verdenskrigs udpining af menneskelige og materielle ressourcer.

Hjælpen til Sønderjylland handler om de store infrastrukturprojekter, broer, veje, elektricitetsforsyning, kortlægning og meget andet, der i perioden frem til 1940 løftede Sønderjylland til niveau med resten af landet. Den dag i dag nyder landsdelen godt af de ekstraordinære investeringer fra 1920 til 1940.

Bogen kaster lys over et ofte overset kapitel i fortællingen om udviklingen af dansk infrastruktur og bygger på kilder og billedmateriale indsamlet af forfatteren gennem 50 år. Visuelt byder bogen f.eks. på gamle landkort, annoncer og fartruter for Sønderjyllands færgeruter, samt unikke fotografier af bl.a. jernbaner, lokomotiver og de velkendte, historiske stationsbygninger.